Natychmiastowa wysyłka
100 dni na zwrot
604 935 935
Bezpieczne zakupy
Idosell security badge

Kawa speciality — wybór dla smakoszy

2024-05-16
Kawa speciality — wybór dla smakoszy

Kawa speciality — wybór dla smakoszy

Rodzajów kaw jest wiele. Różnią się one przede wszystkim jakością, smakiem oraz pochodzeniem. Warto stale testować nowe rozwiązania, aby poznać tę, która będzie najbardziej dopasowana do Twoich preferencji. Jeśli tak jak my, nie wyobrażasz sobie poranka bez kubka gorącej, aromatycznej kawy, to ten artykuł jest zdecydowanie dla Ciebie. Poznaj Speciality Coffee — wybór smakoszy i fanów niebanalnych doznań, którym zależy przede wszystkim na najwyższej jakości.
Kawa Speciality — co to jest?

Być może słyszałeś już kiedyś tę nazwę. Jeśli nie, to przychodzimy z wyjaśnieniem. Historia kawy Speciality sięga roku 1974, kiedy Erna Knutsen (kawowa rewolucjonistka, która zmieniła tę branżę na zawsze) użyła tego określenia w Tea & Coffee Trade Journal. Dotyczyło ono najwyższej jakości ziaren — były one wytwarzane w wyjątkowych warunkach mikroklimatycznych. O tym, czy dana kawa może być tak nazywana, decydowała stupunktowa skala SCA (Specialty Coffee Association), w tłumaczeniu: Stowarzyszenia Kaw Specialty. Jeśli ziarna osiągnęły wynik przynajmniej 80, były zaliczane do tych najwyższej jakości, bez defektów. Warto dodać, że punkty przyznawane są przez Q-Graderów, czyli profesjonalnych i doświadczonych somelierów, posiadających certyfikat Coffee Quality Institute.

W poniższej tabeli znajduje się szczegółowy podział kaw Speciality ze względu na punktację:

PunktyOcena jakości
80-84.99 bardzo dobra
85-89.99 świetna
90-100 wybitna


Ziarna te, to bogactwo delikatnego smaku i aromatu. Charakteryzują się delikatnie odczuwalną słodyczą. Pokochają je wszyscy, którzy niekoniecznie lubią intensywną gorycz. Różnica w porównaniu do niższej jakości kaw jest odczuwalna momentalnie, co doceniają najbardziej wybredni smakosze.

Czym charakteryzuje się kawa Speciality?

Jak można się domyślić, ze względu na fakt, iż kawa Speciality zalicza się do tych ekskluzywnych, istnieje szereg restrykcji, jakie muszą zostać spełnione. Smakosze, którzy po nią sięgają, oczekują od niej niezwykłego smaku, a on z kolei zależy od kilku czynników.
Świeży zbiór i palenie


Kawa Speciality musi pochodzić z najświeższych zbiorów — to pozwala na zachowanie przez nią wszystkich pożądanych właściwości i walorów smakowych. Co więcej, każda palarnia specjalizująca się w tym konkretnym rodzaju ziaren, kieruje się zasadą, że powinny być one wypalane w jak najmniejszych ilościach. Dlaczego? Pozwala to na ominięcie procesu magazynowania, dzięki czemu mogą szybko trafić do Klienta. Świeżość ma ogromne znaczenie w jakości kawy — szacuje się, iż po wypaleniu, powinna zostać dostarczona do konsumenta w czasie nie dłuższym niż 4 tygodnie.
Dostawa bez pośredników


Kolejną kwestią, jaka w przypadku kawy Speciality, nie uwzględnia kompromisów, jest proces dostawy. Musi się on odbywać bezpośrednio. Jest tak, ponieważ udział dodatkowych osób mógłby spowolnić proces transportu ziaren do Klienta, a tym samym — wpłynąć negatywnie na jakość kawy.
Zrównoważony rozwój


Jeśli myśląc o kawie Speciality, masz przed oczami ogromne plantacje, to nic bardziej mylnego. Rosną one na małych uprawach, na wysokich terenach, czyli trudnych warunkach. Tutaj widoczna jest znaczna różnica, niż w przypadku ziaren przeznaczonych do sprzedaży na rynku komercyjnym. Każdy smakosz kawy, któremu kwestie zrównoważonej produkcji nie są obojętne, powinien koniecznie spróbować Speciality Coffee.
Jak najmniejsza ilość defektów


Ziarna zaliczane do kawy Speciality muszą być pozbawione niedoskonałości. Tych nieidealnych nie może być w porcji więcej, niż 1,5%. Istotny jest tutaj poziom wypalenia, kształt i kolor. Jak więc widzisz, restrykcje związane z tym rodzajem kawy są niezwykle surowe.

Różnorodność smaków kawy Speciality — każdy znajdzie coś dla siebie

Każdy, kto miał okazję spróbować kawy Speciality wie, że nie bez powodu jest ona określana jako ekskluzywna. Krótki sznur dostaw, świeże zbiory i wypalanie, a także niewielka ilość defektów, realnie przekładają się na jej niezwykły, słodki smak. Dzięki temu nie trzeba dodawać do niej cukru, co wyjdzie na zdrowie wszystkim tym, którzy nie wyobrażają sobie wypić kawy, w której go nie ma. Dodatkową zaletą tego rodzaju ziaren jest fakt, iż masz pełną dowolność smaków. W zależności od tego, na jaki się zdecydujesz, będzie się on znacznie różnił od pozostałych, a główna nuta wybranego owocu — intensywnie wyczuwalna.

Zaufane Opinie IdoSell
4.75 / 5.00 4 opinie
Zaufane Opinie IdoSell
2024-07-10
Wszystko zgodnie z zamówieniem oraz z gratisem :D Jestem bardzo zadowolony
2024-07-02
Polecam, wszystko jest ok.
pixel